Fresky

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čakanie na ošetrenie aneb demencia plánovania ?

Dnes som kašlala akurát dosť a po týždni som sa rozhodla navštíviť doktora. Od detskej ;) doktorky som si vzala kartu tu hľa nedávno asi pred mesiacom, štvrťstoročné dieťa som, no. Možno už aj dorast snáď. A dnes reku idem skúsiť doktorku u nás v dedine, ne v meste.Tak som došla, bola som v čakárni druhá a druhá som bola ešte asi hodinu a pol a potom som bola prvá na rade ďalšiu hodinu a pol.Ale čo ja, ja som díky bohu nie trištvrťstoročná, kĺby ešte fungujú a v podstate mi bolo tak, že keby zlosť vyrástla ešte kúsoček, bola by som mohla odísť nezávislá na tej doktorke .

Ale stará teta, čo prišla po mne, začala rannú púť o siedmej. Tri hodiny strávila čakaním na jednú vec , potom obehávala lekárne a potom si sadla aby bola ďalšia po mne, a na radu sa dostala o pol druhej. Tá ďalšia teta , čo došla po tej , čo bola hneď po mne, bola milá teta v sukniciach, ktorá ešte odbehla medzi tým od obchodu a neviem o čo sa škintajúc postarať, a tá ďalšia, tej sa zjavne vôbec ne dobre sedelo.


Mala som v ruke knižku, ale teta po mne, mi vravela, že nech si sadnem tak, aby som lepšie videla. Ja som myslela, že sa chce rozprávať. A aj sa chcela, tak som čapla knižku a počúvala.Bola to chytrá pani, tak ľudsky chytrá,  meno iste nemala vyčančané písmenkami, zato mala dvoch priamych potomkov a ďalších šesť vnúčat, ktorí už mená vyčančané mali.Bolo milé ale aj smutné o nej počúvať, bála sa hrozne odstránenia šedého zákalu a vzdychala za skvelými očami. Pokecali sme nakoniec aj s ostatnými babkami do kríža a tak sa mi zdalo, že snáď ani nečakáme na vyšetrenie , ale trebárs sedíme na priedomí.

Tak či tak, s babkami a ich osudmi alebo bez nich, ja osobne som dlho a úprimne vysadená na zdravotníctvo a na lekárov. A ako som tam sedela s tou babkou za mnou a tou ďalšou a tou za ňou, utekali mi hodiny v práci, oni hladné, od rána čakajúce , rástla vo mne, dobrá známa zlosť.


Dnes ma svrbel nos od rána, a keď som mamke povedala, že dnes sa asi s nikým nedohodnem, myslela som to úprimne. Ona mi zase úprimne povedala buď slušná. Krom toho sa snažím ovládať a dosahovať svoj cieľ. Mojím cieľom dnes bolo nájsť si nového lekára , ktorý ma vyšetrí.

Nakoniec som sa na radu dostala a jasne sa spýtala sestričky, či to ako tak majú furt a že keď hej, tak ja môžem ísť aj inde. Vcelku asertívne sme sa dohodli, ona vysvetlila, že mali objektívne dva náhle úrazy, ok, ok, a ešte za jedným ujom museli ísť, ok, ok , aj to viem . Šak som na v tej čakárni bola, nie ?

Ale druhá vec je, že ma celý ten prístup štve. Zdravotnícke služby sú katastrofálne. A neobstojí to že majú veľa práce, že majú ťažkú prácu, že majú náročné štúdium, že sú zle platení.

Faktom je , že pracovník, ktorý nechá svojich klientov čakať na obsluhu tri hodiny, by v každom inom zamestnaní bol vyhodený.

Faktom je, že skoro všade sa dá na pracovníka, ktorý je pomalý, neochotný, má zlú náladu alebo sa správa arogantne so živím materiálom , sťažovať.

Faktom je, že človek musí byť plný síl, aby sa vládal sťažovať, bojovať , varovať .

Chorý človek je na lekárskej starostlivosti závislý, a preto systém, ktorý pracuje s najkrehkejším a najvetchejším materiálom sa môže správať, ako keby to inak nešlo.

 

Objednávací systém ? Fikcia ? Veď to predsa nejde.  U zubára to ide, u psychológa to ide, len v zdravotných zariadeniach to nejde. Ale ono to ide , keď sa chce, alebo keď sa za to platí.

Tak ako to zrazu ide aj v novovzniknutom zariadení na KVP v Košiciach .

Budete mať úsmevných a starostlivých pracovníkov a prídete na presne stanovenú hodinu a zaplatíte si za to ročne. Ja gratulujem, že sa niekomu darí spraviť, čo mne prišlo ako normálne , teda za určitý čas byť schopný odhadnuť čas, potrebný na vykonanie rutinného úkonu.

Ale , viete čo ? , ja nevidím žiaden dôvod aby som za to niekomu platila.

A nevidím žiaden dôvod, ako je možné že lekári tie babky tam nechajú sedieť a že to celé takto funguje. To mi hovorí viac ako dosť o ich ľudskosti. Ja lekár nie som, ale verte tomu, že za pár rokov praxe, by už u mňa čakal málokto s čímkoľvek.To, že na plánovanie neprešli a nie sú schopní si vypozorovať aspoň pribložne , čo ako trvá, optimalizovať si prácu, mi hovorí viac ako dosť. O nich, ich ľudskosti.


Témy | stály odkaz

Komentáre

  1. .
    Práve pre nechuť čakať si už roky platím... :-(
    publikované: 23.10.2008 19:53:50 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. rusalka
    hm ... kym clovek si to moze zaplatit, tak fajn.
    V inych firmach ale plati firma, ked nedodrzuje kvotu. Navrhnut, kedy bude softver hotovi a dodani, nie je casto tisic krat tazsie ako odhadnut za ako dlho popocuvam pacienta. Ale firma ak sa sekne a zle odhadne cas vykonania, za kazdy den plati ! a nie ze zakaznik si plati.

    :) joj ale ma svrbi nos
    publikované: 23.10.2008 20:01:44 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  3. koreksn
    hotoyi a dodany, JE
    publikované: 23.10.2008 20:02:44 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Sygon
    dočkať sa zmeny v štátnom zdravotníctve mi príde ako čakanie na Godota... Už som si akosi zvykla, že si za bezstresové prostredie platím. Asi je pre mňa čas vzácnejší... presne také zážitky ako popisuješ zo mňa robili osobu chronicky zanedbávajúcu svoje zdravie...
    publikované: 23.10.2008 20:22:39 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. sygonita :) no ako, este svrbi?
    publikované: 23.10.2008 20:31:34 | autor: olga (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. rusalka
    ja sa na peniazky nespolieham, jak sa zda , na stare kolena, uz vacsina si totiz ju zaplatit nevie :(
    publikované: 23.10.2008 20:33:38 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  7. oli
    svrbi, svrbi :D sak nadcha ho drazdila 6 dni :)
    publikované: 23.10.2008 20:33:57 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  8. :-(
    nemôže... ja viem :-(
    publikované: 23.10.2008 20:38:45 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Sygon daná situácia je bohužiaľ známa mnohým a je mi ľúto, že sa v tomto smere nič nezlepšuje
    súhlasím s tebou, ani ja nevidím žiaden dôvod, aby som za objednanie niekomu platila, veď keď sa dá objednávka urobiť inde, prečo nie aj u nich,...niekedy sa mi zdá, že tí lekári len vedú evidenciu pacientov a ešte aj tá im dlho trvá, zdravotníctvo nie je v žalostnom stave, ani katastrofálnom, to je marazmus na n-tú,..želám, aby si tých marazmanov, čo najmenej potrebovala O_ô
    publikované: 23.10.2008 20:46:24 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  10. derechura
    ne, ne, ja budem sa branit. Lekari su zavisli na inych, cim skor si to uvedomia, tym lepsie. A najlepsie s tym pohnut kym som este mlada a nasrana :D potom budem drzat hubu a krok.
    publikované: 23.10.2008 20:51:26 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Sygon mám obavy, že systém nie je nastavený
    tak, že lekári sú závislí na pacientoch, skôr naopak O_ô
    publikované: 23.10.2008 21:01:13 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Sygon, ale
    aspoň zdravo si sa rozčúlila, tak fajn od srdca ....to ti trošku určite pomohlo :))...inak súhlasím s tým čo si písala
    publikované: 23.10.2008 21:04:35 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. derechura
    otazka pohladu , lekari su zavisli na technika, technika na biologoch, chemikoch, matematikoch ... a samozrejme realizacia na inzinieroch, materialoch, informatikoch .
    Bez toho vsetkeho by si mili zlati doktori mohli prdiet a hladit ego.
    publikované: 23.10.2008 21:05:18 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  14. iris
    hej , fajne to je , ale ja asi zacnem im zriadzovat postupne google kalendar, bez ich vedomia a spravim im aspon studijny manual :D a potom ich naucim pocitat si "cas" za tento typ vykonu a zapisovat si to do tabulky. Myslis, ze to vzhladom k dosiahnutemu vzdelaniu zvladnu ;) ?

    juuj >:)
    publikované: 23.10.2008 21:07:59 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  15. tá klinika na KVP
    je fasa,doporučujem,najmä urológia a gynda je super ;)
    publikované: 23.10.2008 21:27:32 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Sygon no práve oni tie dve veci robia :-))))
    taká vec - chodím k internistovi (bývalý primár, snáď 20 rokov v dôchodku) - fakt stará sestrička - mechanický písací stroj - lež naklepe správu...sestrička rozdá kartičky s číslami ráno o 6h,..doktor začne o 9h,..nevieš kedy prídeš na radu,..a ešte tá ťapa ani za svet nevolá podľa čísiel,..ale "ďalší, prosím",..tak aby si čakala, zisťovala kto má aké číslo, teda kto je pred tebou a kedy pôjdeš ty - nenudíš sa - ostro sleduješ,..divné, že keď som sa ozvala,..ostatní ticho mlčali O_ô
    publikované: 23.10.2008 21:28:18 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  17. teide
    a co a jak to tam je a ze za co :D ? , ja len z pocutia ... :)
    publikované: 23.10.2008 21:29:40 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  18. planktón s kašľom
    prídeš,zavoláš a ideš...;)
    Základný balík je za babku,máš v tom preventívku,mamograf..( ja nie),ja mám urológiu,masáž,CT...a zbytok si platíš...ale to je len pakateľ.
    A potom zavoláš že na tú a tú hodinu a si tam,bez čakania,super personál,fasa vybavenie a nádherná sestrička u urológa s cito mv ruke ;)
    publikované: 23.10.2008 21:32:37 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Derechura
    to je pravda to robia aj tak dost casto :) ale teraz si to mozu dovolit, bo im vonkajsi svet doda moc , v podobe techniky, ktora im dodava schopnost, aj i liecit .
    A ano, chapem ze stari ludia maju problem prejst na nove veci, preto to v nezdravotnickom priemysle, funguje tak, ze nove systemove riesenia su skolene a koncovy uzivatel si ich nemusi vymyslat.

    Kalendat ale btw. vymysleli uz asi dost davno a aj planovanie uz dake to storocie sa vsade ma tendenciu sa pouzivat. Neviem kde bolo a je zdravotnictvo, ale Edison , este tam nezasvietil.
    publikované: 23.10.2008 21:34:22 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  20. teide
    no ja preferujem ne prave najkrasnejsich gynekologov ;) este by som vzplanula abo co :D Takze vravis , ze fasa ? Ale je to v prdeli. Akoze za starostlivostou vzdy si mozes dojst Sak keby tak mozno aj vo Svajci by boli f poho, ale v inych firmach ruci firma za to, aby to bolo f poho.
    Dlho som ta nevidela, neviem naco tolko pracujes :D
    publikované: 23.10.2008 21:36:45 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  21. ta vidíš,pracujem na nový foťák
    a píšem odkaz do odkazu ;)
    publikované: 23.10.2008 21:39:34 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  22. :) tu vetu zbožňujem :D
    odkaz v odkaze, hneď vzplaniem (zvedavostou :) ale teraz , jooj, kedže ku mne to šlo, ju aj môžem uspokojiť ..haha
    publikované: 23.10.2008 21:41:19 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  23. tož,vzplaň ..to znie fasa ;)
    publikované: 23.10.2008 21:43:12 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Sygon,
    ty sa vieš tak fasa nasrdiť... (-:
    Mňa zdravotníctvo tiež štve, preto sa snažím nedostať sa do pazúrov lekárov. Mne to pripadá, akoby si potom naháňali kšefty, podávajú si ťa ako fajku mieru, každú chvíľu ťa iný scucne, až z toho zadymíš... ((-:
    Sakra, ešte sa tu virtuálne vytočím... ((-:
    publikované: 23.10.2008 22:00:48 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  25. Sygon
    páči sa mi ten tvoj cit pre spravodlivosť , ale dieru do sveta neurobíš, zdravotníctvo na slovensku si nezmeníš ,
    Teide ti dobre radí , treba ho počúvať :)).....
    publikované: 23.10.2008 22:17:44 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. sygoník ...
    kým si my, čo ešte vládzeme nebudeme hľadať takých, čo chcú pracovať pre zdravie ľudí aj bez "príplatkov"...
    kým sú babky okydlované, čo im je jedno, že strávia dôchodok na chodbách u lekára , čo si nezaslúži jedného pacienta..
    kým sa nájdu takí, čo si ich aj za zlé rady a zlé ošetrenie podplatia.. lekár beťár vie, že prídu zas..
    Tak dovtedy sa nepohneme z miesta.
    Vyber si... kým si mladá, zdravá a vládzeš chodiť za lekárov, čo Ti ochotne a hneď ošetrí Tvoj boľáčik... a ozaj? ako si nakoniec dopadla?? marodka??
    prajem rýchle uzdravenie:)))
    publikované: 23.10.2008 22:37:31 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  27. kvalita systému lekárskych služieb vidím ja, ako liberál
    závislá od osobnej motivácie zúčastnených. Pacient chce byč zdravý v každom systíme. V tom našom, tzv solidárnom je v záujme lekára, za ten istý plat urobiť najmenej práce. V záujme zdravtného zariadenia je za čo najmenšie náklady dosiahnuť najväčší zisk ak je súkromné a ak štátne, za čo nejvyššie platy urobiť čo najmenej. V záujme poisťovne je pokiaľ možno najvyšší zist z obmedzeného toku príjmov zo štátom vnútenej povinnej platby.
    Všetky tieto záujmy sú logické a legitímne. Systém, ktorý ich však spája je nelogický, ak má byť jeho ciešom spokojnosť pacienta. Pretože ako lekári, tak zdravotné zariadenia a poisťovne nemajú na záujem pacienta nijakú priamu väzbu. Poisťovni napríklad stačí, ak získa poisťovateľa a viac sa nemusí snažiť. Ohromný biznis.
    A teraz si pozrime nesolidárny systém. Pacien ak chce platí si poistku ak nie tak si ju neplatí. Ak je chorý, príde k lekárovi a zaplatí mu za služby. Ak je poistený pošle faktúru za službu poisťovni a tá mu vyplatí adekvátnu náhradu podľa podmienok zmluvy. Takže Pacient je klientom jednak lekára, či zdravotného zariadenia jednak poisťovne. Záujem pacienta je rovnaký ako v solidárnom systéme. Záujem lekára je zrazu poskytnúť čo najväčšiemu počtu pacientov čo najlepšie služby za čo najnižšie náklady, pretože ak to nespraví, pacient môže ísť inam (ak môže, ale zdravie je taká vec, že ľudia sú ochotní poskytnúť vyššie obete ako normálne). Záujem poisťovne je za čo najnižšie náklady poskytnúť služby čo najviac poistencom, ale kedˇže si konkurujú, musia hľadať vyvážený kompromis medzi svojím a pacientovým záujmom. preto ponúkajú rad preventívnych prehliadok zadarmo, určujú výšku poistného podľa rizikovosti správania sa pacienta (fajčiari, alkoholici, vrcholoví adrenalínoví športovci a pod sa naplatia). Systém funguke dobre, pretože optimálne vyvažuje záujmy zúčastnených podľa bohatstva spoločnosti a ostatných spoločenských parametrov. Tento systém však nechráni každého, iba toho, čo sa dokáže ochrániť sám. Tých, čo to nedokážu pokryje viac-menej úspešne charita.
    Kým solidárny systém podporuje darebáctvo a lajdáctvo nesolidárny poskytuje maximálny možný prospech maximálne možnému počtu zúčastnených. A hlavne funguje, kým funkčnosť solidárneho systému závisí od úrovne obetavosti a empatie zúčastnených - takže nefubnguje nech doň nalejete koľkokoľvek peňazí.
    Príkladom nesolidárneho systému môže byť USA. Sú tam zdravotné zariadenia od najšpičkovejších na svete, kde sa vlastne ťahá svetový lekársky výskum do závratnej budúcnosti po zapľuvané charitatívne nemocnice, ktoré veľmi pripomínajú tie naše. Narkoman tam nemá šancu na lekársku starostlivosť, pokiaľ nemá peniaze, iba na základné život zachraňujúce operácie bez lôžkovej účasti. Fajčiarov nikto nepoistí. Ľudia umierajú na choroby, na aké sa v Európe neumiera, pretože miesto šetrenia na lekárov sa opíjali, či chodili na zbytočné dovolenky. Ale všetci tam chápu, že doplatili na vlastné zlé životné rozhodnutia.

    Za seba môžem povedať len jedno - nechcem solidárny zdravotný systém.
    publikované: 25.10.2008 10:49:45 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  28. dobre si to opísal..
    ja nechcem nikdy zažiť ten solidárny systém na vlastnej koži... PO včerajšej správe, keď mi umiera priateľka na rakovinu a pred rokom bol zdravá žena... viem jedno... žiadne miliony neurobia zo slovak lekára človeka, ktorý zachráni iného človeka!
    publikované: 25.10.2008 10:56:16 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  29. vikina - či chceš, alebo nie si jeho súčasťou.
    Platíš doň. Platíš aj na to, aby zachraňoval nadržaných samcov za volntmi rýchlych áut, paltíš aj za ľudí, ktorí sa prežierajú, fajčia, pijú berú drogy a nikdy do systému neprispejú ani korunou (o.o33 €). Strkáš tam peniaze, za ktoré by si si možno v USA zaplatila rozumnú zdravotnú poistku, ktorá by ťa zachránila, keď by si potrebovala, pretože poisťovňa by na to mala viac zdrojov, ako v solidárnom systéme.
    publikované: 25.10.2008 11:04:31 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  30. sygon
    nie som častým návštevníkom zdravotníckych zariadení . ale v poslednej dobe kvôli mamine som toho absolvovala dosť . a moje zistenie ? na vine plných čakární sú telefonické rozhovory lekárov , pretože keď sme sa konečne dostali do ambulancie , tak sme si vypočuli všeličo od nových liekov , cez školenia a zážitkoch na nich až po rodinné udalosti . a čas bežal . my vnútri sme vedeli prečo , tí v čakárni s otázkou , čo sme to za prípad , že nám to tam v ambulancii tak dlho trvá . asi by sa mali telefóny vypínať aj v ambulancii . veď nechcem veľa . len aby sa pán doktor venoval pacientovi a to plne zodpovedne hneď a nie až po ďalšom čase strávenom v ambulancii a to ešte aj pod dojmom telefonátov .
    publikované: 25.10.2008 11:06:50 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  31. lasky
    lekari si podaju nejednu fajku mieru s farmakologickym priemyslom :)
    a nasrd sa virtualne :D to som este nikdy u teba nevidela :)
    publikované: 25.10.2008 11:09:02 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  32. iris
    ja ked musim robit ine veci, som na odboj za ine veci ako stvorena :)
    publikované: 25.10.2008 11:09:37 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  33. viky
    mas plnu pravdu, podnet jasny musi vychadzat zo strany chorych, len chori su dost slabi a potom ked su zdravi, tak s ich zlostou , lomcuje pocit vdacnosti voci lekarom. Zda sa mi to tak nejak preojene.
    A hej som na kratuckej marodke. Teta doktorka mi visla v ustrety.Musim povedat, ze bola mila . A ze som jej skoro tie tri hodiny odpustila .Chapes.
    publikované: 25.10.2008 11:11:39 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  34. daimonion
    viem o com hovoris . Nesolidarne zdravotnictvo ma svoje muchy. Ako by som povedala, sprava sa tak ako sa sprava aritmeticky priemer na vyske zarobku spolocnosti, oproti vazenemu priemeru.
    Ja som nezazila biedu, z ktorej sa neda dostat nijak raz, nezila som v rodine, kde sa zuby trhaju rucne, lebo na to nie su peniaze, a nenarodila som sa s pocitom, ze na chudobe sa neda nikdy nic zmenit.
    Moje socialne zazemie je ine, tak ako tvoje.
    Solidarny pristup, hranicne pripady riesi.

    Kazdy z pristupov ma svoje klady a svoje zapory.
    Mozno by slo konecne rozmyslat nad lokalnymi rieseniami jedneho problemu a nesnazit sa robit vseplatne riesenia.
    Tie v skutocnosti sluzia len na vidinu "rovnopravnosti", ktora neexistuje.
    publikované: 25.10.2008 11:18:16 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  35. daimonion
    ad koment vike, fajciari si svoje zdravotne na daniach platia .
    Platia si ludia za to, ze vazia dva krat tolko a odchadzaju im rad radom organy, diky vytazeniu srdcu, pretazeniu klbov, nedostatku okyslicovania ... ?
    publikované: 25.10.2008 11:20:47 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  36. topas
    ano, ja to ma tiez takto zazite, rozhovory, pokeci so sestrickou...
    Moje vysetrenie u vseobecneho lekara, sa sklada z ukonov, strcit palicku do krku, ohmatat uzliny, popocuvat, vypisat recept, 2 min. pokec o priebehu chororby. Max 6 objektivnych minut. Iste su aj pripady vymykajuce sa tomu, ale tak zdravy priemer dajak tak trebars vyzera.
    Ale cakat hodinu kym clovek bude dalsi....

    Ja lekar nie som, urcite je mnoho cinnosti, ktore im nikto neplati a musia ich vykonat, ja to chapem. Ale ak by si to zorganizovali aspon by ich mohli robit na konci..
    publikované: 25.10.2008 11:25:22 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  37. daimonion
    povedz, ako občianka toho nášho skorumpovaného štátu... mám aj iný výber??? môj názor je taký, že človek by si mal lekára sám vybrať aj zaplatiť vtedy, ak odvedie dobrú prácu.. ak má o toho pacienta záujem v záujme jeho zdravia,(nie len predlžovania choroby, abymu kvapkali prachy z poisťovní...) čiže prinavráti zdravie... za lieky, prosím.. plaťme, ak sme na nich odkázaní... veľkarát je to iba návyk, mať doma kopec liekov ... mám svokrovcov, ktorí za predpísanie liekov dajú lekárovi "všimné"... hoci lekár na nich skúša účinky nových a nových liekov a záchranka je u nich pravidelnejšie ako dôchodok:))).. ale osobne neschvaľujem potrebu poisťovní, nakoľko z vlastných skúseností mi do dnešného dňa nebola k úžitku, len k tomu.. že povinne, vládou predpísaný zákon má núti dávať tam urrčité percento na darebákov, ožranov, bezdomovcov a Romov!!! Povedz, dá sa s tým pohnúť??? Usa nemusím, preto tam nemienim za žiadných okolností odísť!!! osobne... cítim sa vydieraná, ale zároveň chcem prežiť...
    publikované: 25.10.2008 11:34:39 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  38. sygon - navštívil som raz zopár stránok zdr.poisťovní v USA
    a pre obéznych bola vyššia poistka v dvoch poisťovniach. Ani jedna nepoisťovala fajčiarov a alkoholikov.
    publikované: 25.10.2008 11:49:46 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  39. vikina - nemáš na výber
    je to európska tradícia a politici sa jej nezrieknu ako vždy, keď môžu rozdeľovať cudzie peniaze. S poisťovňami máš preto takú skúsenosť, pretože si ich jlientom iba formálne. V skutočnosti je ich klientom štát. To je len iná forma tzv. štátnej pokladne, ktorá tu bola za Masaryka.
    publikované: 25.10.2008 11:52:56 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  40. sygon - čisto obecne, nezávisle na zdravotníctve
    naša spoločnosť je posadnuta znižovaním utrpenia. Lenže príroda nás dizajnovala tak ako všetko ostatné na utrpení. Trh naozaj všetko vždy vyrieši, len nie tak, ako si želajú zúčastnení. Dá sa povedať, že existuje trh utrpenia. Ak ho dlhodobo niekde zmierňujeme inde sa nám to vracia. Realitu nemožno oklamať a niet lepšieho sociálneho inžiniera ajo je prírodný výber.
    publikované: 25.10.2008 11:56:08 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  41. daimonion
    nepotešil si ma:))... tak idem robiť niečo, čo je prospešné zdravie.. pracovať:) Pekný víkend.
    publikované: 25.10.2008 11:59:07 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  42. daimonion kriteria zdravotneho poistenia
    kriteria na platbu poistneho je opat snaha o akesi normovanie. V skutocnosti zivotny styl nema deterministicky dopad na zdravie.
    vyclenie fajciarov, alkoholikov a obeznych ludi je alibisticke riesenie. Vysledkom je, ze ti ostatni maju pocit, ze ano, tamti su si za svoj stav vinni, zatial co u nich je choroba asi zasah vyssej moci ;).

    Fajciari su obrovskym ziskom, len tie bobaciky netecu striktne do kesene zdravotnych poistovni. Aj alkoholici su obrovskym ziskom, len tie bobaciky nejdu striktne do zdravotnych poistovni. O papkacoch ani nevravim.
    Prave preto, ze su tak vysoko ziskove su pod drobnohladom vyzkumu a preto sa vie o niektorych vztahoch medzi touto aktivitou a chorobou.
    Nie vsak deterministicky.

    Tebe sa zdaju tie kriteria koser ?

    publikované: 25.10.2008 13:09:13 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  43. daimonion trh s utrpenim, prirdony vyber,
    myslim, ze suhlasim s tym trhom utrpenia. Aj s tym posadnutim o znizovanie utrpenia. Avsak vysledkom sa mi zda, ze k znizovaniu utrpenia nedochadza.
    Co myslis pod prirodnym vyberom u ludi ?
    Socialne inzinierstvo ... vnimam to tak, ze ak nechces solidarny system, si vcelku za nesolidarny system . A to je socialne inzinierstvo . A zda sa mi, ze to nie je prave prirodny vyber...
    publikované: 25.10.2008 13:15:31 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  44. ja to vidim takto
    kritériá sú kóšer z hľadiska poisťovne. Tá má svoj poistný vzorec, ktorý vychádza zo (a tomu sa teda dá sakra veriť) štatistík liečebných úkonov, ktoré robia poisťovne v nesolidárnom systéme. Ide im predsa o zisk a snažia sa eliminovať riziká. Poisťovne nedostanú ani cent zo zisku tabakových firiem, pokiaľ ovšem nevlastnia ich akcie, čo je celkom zábavný aspekt veci :) Ale v podstate je to férovejšie voči tým, čo si platia poistku a zároveň znižujú riziko svojho ochorenia. Tu sa stretáva záujem poisťovne a pacienta. V nesolidárnom systéme poisťovňa nemusí robiť úplne nič - svoje dostane prostredníctvo zákona.
    Nsolidárny systém je prirodzený. Nikto tam nič neriadi a neregulejem preto v ňom platí efektivita a tvorivosť prírodného výberu.
    Postavme si napríklad otázku analýzy DNA a jej dopadu na zdravotný poistný systém. Navonok by sa zdalo, že v slobodnom nesolidárnom systéme je v záujme poisťovne prinútiť klienta, aby si urobil analýzu DNA na vrodené zdravotné riziká. Opak je pravdou. Ak by totiž poisťovne toto urobili, zákonite by znížili svoj poistný kmeň. A zároveň tým s nízkym zdravotným rizikom by museli znížiť poistné. Preto je sladká nevedomosť logickým dôsledkom, hoci už dnes sú v tomto smere veľké možnosti. Čítl som, že niektoré poisťovne vo svete zadarmo ponúkajú testy DNA plodov, aby znížili rizilo narodenia nevýhodného poistenca, čo je v záujme ako rodičov, tak aj poisťovne. Nikto tu nič nereguluje z moci múdreho ministerstva zdravotníctva, ale všetko reguluje trh, ktorý je vlastne formou prírodného výberu.
    publikované: 25.10.2008 13:43:11 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  45. sygon - máš pravdu aj to je sociálne sociálne inžinierstvo
    ale aspoň v tom smere, aby znížilo mieru sociíálneho inžerstva. Skrátka menšie zlo. Ale tiež zlo.
    Súhlasím s tým, že ku znižovaniu utrpenia nedochádza, len sa prejaví inde v inej forme. Napríklad daňou za pohodlie je do veľkej miery nárast frustrácie a depresií.

    Ja pripodobňujem realitu k takej nekonečne zložitej sieti z gumičiek. Každý uzol je previazaný s nespočítateľným počtom iných uzlov. Ak potiahneš uzol jedným smerom, zložitosť vzťahov sa prejaví prakticky všade a vráti sa ti v protitlaku z nečakaných strán. Sociálne inžinierstvo je práve o tom - vyberiem zo zložitosti jeden problém a ten začnem ťahať želaným smerom.
    Navyše je to sieť z gumičie - tenduje k návratu do rovnováhy. Nikdy sa nevráti do pôvodnej rovnováhy, to je pravda, pretože gumička má svoju neabsolútnu tvarovú pamäť. Ale vráti sa. To pociťujeme ako akési cykly, napríklad hospodárske.
    No a logika veci je v tom, že čím silnejšie a dlhšie ťaháš jedným smerom, tým rýchlejšie a masívnejšie sa to vráti do pôvodného stavu. Práve zažívame jeden takýto krach. Západ žil pol storočia na narastajúci dlh a teraz bude zaň platiť. Je to správne, je to logické a je to tvorivé. Nejde o žiadne chybné rozhodnutia mažerov fondov, či ľahostajnosť štátu k regulácii finančného trhu. Práve štát umožnil, sociálnou reguláciou (naťahovanie uzla jedným smerom) aby sa skoncentrovali finančné zdroje budúcnosti v rujách súčasnosti. To je možné iba do nejakej doby a regulácia finančného trhu by to iba predĺžila a pravdepodobne ak zhoršila.
    Tak toto som mal na mysli. Trh ekonomický, či trh utrpenia je len iné slovo pre prírodný výber.
    Prírodný výber totiž nerieši jednotlivé uzly siete, ale vždy iba celú sieť naraz. A to my nikdy nedokážeme.
    publikované: 25.10.2008 13:57:28 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  46. daimonion
    dakujem za komentare, mam rada tvoje myslienky, travila som ich.

    Nikdy som nerozmyslala, ze nerobit rozbor DNA je vyhodne pre niekoho, vnimala som to ako obavu buducnosti.

    K druhemu, nemyslim, ze je lepsie.
    Predstavu, ktoru opisujes poznam, 3D pavucinky.
    Myslim, ze neexistuje lepsie ani horsie riesenie s globalnou snahou, ani zdravotny ani politicky ani vzdelavaci system... Existuje len kladny alebo zaporny postoj jedinca voci danemu stavu a jeho vyhodne alebo nevyhodne riesenie pre neho. Myslim, ze idea mensieho zla je velke zlo, neviem ci to je zrozumitelne. Snad to neviem uchopit celkom konkretne.
    publikované: 26.10.2008 00:21:37 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  47. sygon pochopil som to a vlastne by som sa mal hanbiť
    na jednej strane tvrdím, že evolučné mechanizmy VŽDY vytvoria najoptimálnejšie riešenie zo všetkých a na druhej strane niektoré riešenie preferujem.
    Lenže o robiť? Človek skrátka má k niečomu kladný a k niečomu záporný implicitný postoj - nebudem práve Tebe vysvetľovať egoplex. Mať nezúčastnený postoj vyžaduje určité potlačenie nutkaní a to nie v danej chvíli ale systematicky. Ja napríklad roky v sebe bojujem proti antropocentrizmu a vždy keď už mám pocit, že som nad vecou - objív sám, alebo niekto na mne nejakú tú hlboko zakorenenú predstavu.
    Myslím, že som vo zvláštnej situácii. V prvej časti života sa do mňa replikovala naša kultúra so všetkýjm, čo k tomu patrí a v druhej ztade vyháňam to, čo sa mi vidí, že nezodpovedaá "skutočnosti" nech už je ňou čokoľvek. Vďaka za upozornenie.
    publikované: 26.10.2008 11:42:34 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  48. daimonion
    myslim, ze tomu rozumiem, velmi presne, vnimam to velmi podobne dlho, i ked bez evolucionizmu som sa k tomu dostala. Vysledkom je, ale ze tazko volim riesenia. Pridu mi akoby nezmyselne.
    Snad len obcas ma napadnu nejake, tak ako planovac u lekarov :)
    Dakujem za podnetny pokec.
    publikované: 26.10.2008 16:42:50 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  49. Daimonion – socialne inzinierstvo,
    Rozumiem preco kritizujes socialne inzinierstvo, nerozumiem vsak akym sposobom by v sucasnej spolocnosti, v ktorej vladnu zlozite memplexy ako politika, veda, atd. mohol fungovat len pokrok prirodnym vyberom..
    publikované: 26.10.2008 17:42:03 | autor: eulalia (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. eulalia - vzhľadom na to, že pokrok je memplex
    tak buď si vynúti rozmnoženie cez nejaké fico-like táraniny, alebo sa nepresadia. Čo sa presadí vždy - je vývoj, a ten nie je ani pokrokový ani úpadkový. Dúfam, že si rozumieme. Pokrok je iba memplex, nie objekívny vývoj. Pod pokrokom ľudia rozumejú vývoj s kladným znamienkom. To kladné znamieko je vždy vyvážené nejakými zápornými, ktoré zdanlivo neúvisia s tým pokrokom v tom kladnom znamienku. O tom je ten môj príklad zložitej siete vzťahov.
    Ten skrátka je. Prečo? Neviem a to ma fakt serie. Už roky dumám nad evolúciou a čím dlhšie to trvá, tým viem o nej akoby menej.
    publikované: 26.10.2008 18:36:34 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  51. Daimonion - socialne inzinierstvo
    V tom si rozumieme, pre mna pokrok=vyvoj s hocijakym znamienkom. V mojom ponimani kazda idea socialneho inzinierstva je memplex ktory sa snazi presadit, teda bud sa presadi alebo nie, alebo sa presadi na urcitu doba a potom sa “gumicka vrati spat”. V mojom ponimani teda socialne inzinierstvo nema negativnu konotaciu, je prirovnatelny k hociakemu inemu javu, ci uz “negativnemu” alebo “pozivitnemu”. Preco som kladla otazku? V tvojich prispevkoch ma socialne inzinierstvo negativnu konotaciu. Pre mna je socialne inzinierstvo nevyhnutnou sucastou evolucie, takze moc dobre nerozumiem preco to vidis tak negativne. (to len tak na okraj, uz davnejsie som sa ta to chcela spytat).
    publikované: 26.10.2008 20:38:04 | autor: eulalia (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. eulalia - máš plnú pravdu
    presne tak som to myslel aj ja. To je môj emocionálny postoj, ani nie tak k sociánemu inženierstvu ako javu, ale sociálnym inženierom. Vyplýva to z toho, že mi osud určil žiť v kajine, ktorá bola 40 rokov obeťou kolosálneho sociálneho inženierstva a nemám veru chuť, aby sa to vrátilo. Tebe by to bolo jedno?
    Slováci majú radi sociálnych inženierov, pretože tí sľubujú, že im vyriešia ich problémy. Nemyslíš, že by mal zaznievať kontranázor, už len kvôli diverzite mémov?
    Ale máš úplnú pravdu. Často mám pocit, že si s... do úsť. Vybrať si nezaujaté chladné stanovisko a mať pocit, že nič nerobím na svoju obranu, alebo zaujímať stanovisko a vlastne byť socuiálnym inžinierom.
    publikované: 27.10.2008 08:35:29 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  53. daimonion
    Vstupim len okrajovo do debaty s eulaliou, pretoze v podstate tvoj posledny komentar a neschopnost zaujat stanovisko, ma v podstate zenie rovnakym smerom uvah.

    Ono by to bolo pekne, keby pasivita nebola stanoviskom ale je. nezaujatost je tiez absurdny mem, ktory sa nam snazia narvat do hlavy od mala, v skutocnosti je to absolutna blbost, ze clovek s egom je schopny nezaujate, odosobnene, globalbe vnimat cokolvek.
    Tato snaha mam pocit, ze ludi nici, prave preto, ze porusuje hrubo rozhodovacie kriteria orientovane v prvom rade vzdy na seba.
    Niekedy mam pocit, ze by sa zilo akosi transparentnejsie , bez tych blamazi .

    Mozno je to otazka definicie, ale akosi kontextovo mi vychadza, socialne inzinierstvo , ako vsetko, co nie je anarchia. Je to tak ?
    publikované: 27.10.2008 08:55:29 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  54. sygon - myslím, že aj žiaden postoj je postoj, máš pravdu
    Možno je všetko iba otázka miery. Totiž tá nezaujatosť je mém, ktorý tlačí do hláv memplex vedy.Vyhovuje mut, pretože ho to oslobodzuje od mnohých aspektov nisiča - opice. Lenže opica všetko musí vnímať ako svoj postoj, nemá na výber. Reaguje na podnety prostredia a každá reakcia je postoj. A zároveň napínanie gumičiek niektorým smerom. Ak nezaujme akože žiaden postoj, tak sa gumičky tak isto nejakým smerom napnú, pretože memplex vedy tiež akýsi postoj.
    Ja si myslím, že pod sociálnym inženierstvom intuitívne chápem tú naivnú vieru, že veci možno rozumom pohnúť k "dobru", že možno zabrániť "zlu".
    publikované: 27.10.2008 10:07:21 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  55. Mám narastajúci nástojčivý pocit,
    že sa naša západná civilizácia pomali ale isto blíži k tej východnej, čo sa týka poznania. Buddha síce nehovoril o gumičkách, ale hovoril o utrpení, čo je to isté len inými slovami. Navrhoval aby sa ľudia vyviazali z kolobehu utrpenia akýmsi oslobodením z myslenia.
    No a naša civilizácia sa neustálym naťahovaním gumičiek raz jedným, inokedy opačným smerom dopracováva k prekvapivému poznaniu, že poznávací proces má svoje hranice. Všimnime si túto našu diskusiu. Dospievame k tomu, že či robíme niečo, alebo nie, v princípe to vyjde narovnako. Nepomôže nijaké poznanie, aby človek z toho poznania vyťažil užitočný čin, ba dokonca aj samotné to poznanie sa dostáva na akúsi zahmlenú hranicu, kde všetko splýva v jedno a ďalej sa nedá ísť.
    Nemáte ten pocit?
    publikované: 27.10.2008 10:13:12 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  56. daimonion
    celkom presne viem, kam mieris.
    Mne vychadza ze myslenie nema zmysel funkcny, ale esteticky.
    Druhe poznanie bolo ze vsetko ma ten isty zmysel, alebo kludne ze vsetko je rovnako nezmyselne :D
    publikované: 27.10.2008 11:34:04 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  57. Ja osobne si myslim,
    ze poznanie a hlavne skusenost su dolezite hlavne na to aby sa dalo s relativne vysokou urcitou urcit co je zle a comu sa treba vyvarovat. To co v evolucii zlyhalo, tomu sa treba v buducnosti vyhnut. Samotne poznanie je z mojho pohladu dolezite k vlastnemu pocitu zvhladom k svetu, paradoxne od inych, u mna zvysovanie “objektivnych” informacii nevedie k deziluzii ale k upokojucemu pocitu ze vsetko je tak ako ma byt., resp. inak byt nemoze…fatalizmus?
    publikované: 27.10.2008 13:01:32 | autor: eulalia (e-mail, web, neautorizovaný)
  58. eulalia
    co mna napada >
    osobne poznanie je dolezite aby sme sa vedeli vyvarovat tomu co nevyhovuje nam, nie inym.
    V evolucii nic nezlyhava, evolucia len plynie.

    co ma zaujalo >
    to mas skutocne zaujimave, ze to nevnimas zmetocne prijem info.
    Ako sa vysporiadava s dualnou povahou vacsiny informacii ? (ich "kladny" aj "zaporny" obsah )
    publikované: 27.10.2008 14:41:39 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  59. ešte pred dvoma rokmi ma uspokojovalo,
    že stačí vedieť, alebo aspoň približne vedieť ako veci plynú, ale to uspokojenie sa nejako vytratilo.... Ostala iba únava.
    publikované: 27.10.2008 15:22:35 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  60. daimonion
    myslenie je casto velmi unavne , hlavne to uporne v snahe o komplexitu .. aspon pre mna .
    publikované: 27.10.2008 23:37:30 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  61. Sygon –
    ja som zaryty pozitivista, snazim sa hladat vo veciach skor to pozitivne, jednoducho si myslim ze je to pre zivot vyhodnejsie. A ked je nieco beznadejne zle, tak si poviem ze aj nestastia su sucastou zivota a snazim sa to akceptovat. Akceptacia je pre mna jedna z najtazsich veci v zivote...
    Daimonion – nie si ty unaveny lebo si prilis studoval? Preto ti kladiem otazku, lebo u mna to funguje tak, ze ked nieco nove objavim, nieco ma intelektualne stimuluje, tak prezivam taku malu akoby euforiu, potom nadsenie opadne, taka mala skepsa, a znova hladam nieco nove...Takze mozno si vela studoval, a teraz sa ti neda nic nove objavit..Pre mna je bezodnym zdrojom stimulacie umenie a kreativita, tam stimulacia nikdy nekonci...
    publikované: 28.10.2008 08:28:23 | autor: eulalia (e-mail, web, neautorizovaný)
  62. eulalia
    tvoj postoj je mi znami a javi sa pre ludi vyhodni
    Teda odpoved na moju otazku mi vychadza : ze alebo dualizmus nevnimas, alebo ho nechces vnimat, alebo teda nejak extra zapor neriesis.
    publikované: 28.10.2008 11:47:26 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  63. Sygon,
    Napriek tomu ze som pozitivista, mam negativny postoj k niektorym javom a odsudujem ich. A mojich medziach proti nim aj "bojujem".
    Ked ma nieco dualnu povahu, pravdepodobne asi vyhodnotim pre a proti a od toho vychadza moj postoj (v medziach mojho poznania). Dajme tomu, aj ked z 2 kandidatov na prezidenta ani jeden nie je uspokojivy, zvolim “mensie zlo”. Ked je nieco prilis komplikovane, snazim sa zjednodusovat..tiez sa snazim komplikovane veci moc “neriesit”, co mi nie vzdy ide…
    publikované: 28.10.2008 13:56:19 | autor: eulalia (e-mail, web, neautorizovaný)
  64. eulalia
    vediet zjednodusovat je velka deviza :)
    publikované: 28.10.2008 13:57:39 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014