Fresky

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Otazka do plena : Zamlžené platy

- Oné, a koľko on zarába ? - Neviem ti povedať. - A prečo neviš ? - Neviem, to tajné.
Dlhší čas mi neschádza téma platov z hlavy.
Dostala sa mi pod ruky nedávno, že v stanovách firemného poriadku, bola platová mlčanlivosť.
Dumem, prečo mlčať ? Prečo nevedieť, aký má plat kolega u vedľajšieho stolku, aký má plat riaditeľ, alebo ten čo ho vidím polku času chatovať. A prečo nemá niekto vedieť môj plat.
Potom ma napadá, prečo vzniklo okolo platov také tabu. Prečo na pohovore si mám plat nastreľovať bez akejkoľvek doprvodonej informácie, prečo všetko možné ale platová prirodzená kompetícia nie je.
Vyvstáva otázka, či skutočne ľudí nezaujíma plat iných a či skutočne je to informácia , ktorá by mala/mohla byť verejná.
Bolo mi argumentované zlou krvou. Áno, platové zistenie by mohlo nejedného pohoršiť v takej firme.
Taktiež si viem predstaviť, že raz budem stará, dobre zabehaná v nejakej firmičke, s dlhou praxou a nebudem si priať , aby niekto vedel môj plat, len preto, že ho to zaujíma. Ale prečo nie ? Áno, mohli by kafrať, dotazovať sa, zlá krv proste. heh.
Rozmýšľam, prečo je takýto trend. Ono mne osobne by veľmi vyhovoval, keby som potrebovala mlžiť.
Viete jak, akože mlžiť, koľko zarabám aby sa druhý nemohli zorientovať. Je to tak fajn.
Výsledky treba pekne merať, vzdelávať sa treba dodatočne, treba robiť, že robím a tak. Všeličo treba. Len nespájať plat s oným výkonom. Veď všetci zodpovedne pracujeme a nemôžme sa predsa porovnávať. Nie ? Ani tu Jano odvedľa, ani tam teta odvedľa. Ani sa nedá byť moc nespokojný v zamlženosti. Ako súťaživosti sa nedarí v takom prostredí. Ideálne. Ani motívacie finančné sa nedajú normovať, šak každý inak robí. Síce milión vecí sa dá normovať, ale tu zrazu sa nedá. Je to také zaujímavé. Ono keby na mne bolo, aj by som jak je z toho spravila verejné tabu. Bo to neslušné sa spýtať , aký má kto plat. Náhodou by sme vedeli kto je na tom ako a šiš mária, tu Heľa, čo vyzerá , že nič nerobí ma kopec a tu hľa Ondi , čo sa v práci ondí, nemá skoro nič. Ešteže sa merá oná minimálna mzda, ne :D neh keď už priebeh neni, ani maximum, aspoň dolné minimum.

Čo o tom súdite, vyhovovalo by Vám zverejňovať platy zamestnancov vrámci orgamizácie ?
Chceli/nehcceli by ste to vedieť ? Prečo ?
Je systém pre Vás férový ? Ak je preco ?
Ako mohol vzniknut , komu vlastne vyhovuje ?

Témy | stály odkaz

Komentáre

  1. suhlasim so zverejnovanim
    aj v statnej sprave je tato tema tabu, ked si ludia medzi sebou povedia, kolko napriklad dostali odmeny pred Vianocami, hoci je to len zopar korun, su rozdiely a " vrchnost" nerada vidi, ked sa nieco povie...nechapem to...ak si niekto zasluzi viac, da sa to predsa zdovodnit, preco tajnosti?
    Napisala si to spravne, ti, co robia vela a poriadne maju casto o dost mensi plat ako ti druhi...motivaciou moze byt uz len kriza a obava zo straty zamestnania...nech bol socializmus aky chcel, ale aky ma kto plat sme vedeli vsetci a odmeny viseli na nastene...
    Sucasny system sa mi nezda byt vobec ferovy, podla mna je taky preto, aby sme nevedeli, ake platy maju veduci, sefovia, nadriadeni, ludia, ktori ziskali miesto "tlacenkou", c i maju za sebou niekoho vo firme, ...nehovoriac o odmenach, ci praci naviac...
    publikované: 22.09.2009 06:42:38 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. zverejnenie platov...
    ...je podla mna prvym krokom k ich vyrovnavaniu. A vyrovnavanie platov je krokom spat k socializmu. My radovi zamestnanci sice tusime, ze nas manager, ktory je na nas hlavne iba steka ako pes a vysedava v praci do noci, bude mat mozno aj trikrat vyssi plat, ale keby sme to vedeli na isto, mozno by sme nechali vsetku pracu na neho. A keby este napr. zamestnanci u sukromneho podnikatela vedeli, kolko zaraba ich zamestnavatel, nedali by sa mozno az tak vykoristovat. Zamlzovanie platov je v kapitalizme nutne, lebo zakryva nespravodlivost, ktora je ale pre spravnu motivaciu k praci nutna.
    publikované: 22.09.2009 07:43:06 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. presne tak,
    dobre je ludom v sladkej nevedomosti,keby totiz poznali niektore cisla,tak by ich drblo.alebo by sa zacali pytat,ze za co to beru a to by zas drblo tych,co ich beru...:-)
    publikované: 22.09.2009 07:43:07 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  4. hmmm
    u nas mame v smerniciach zakotvene ze je zakazane zverejnovat plat... minule som tuto temu rozoberala s levom...
    Osobne nemam problem, ze tu nevisi nastenka so zoznamom zamestnancov a ich platmi... Skor mi vadi ze ked sa bavim s kolegynou tak ju firma tak vycvicila ze ani necekne aky ma plat.. pritom ja s tym problem nemam... ked sa ma niekto spyta, poviem... aj ked je to v rozpore so smernicou...
    Ale nemyslim si ze by sa platy mali zverejnovat... pre nieco ma jeden viac a druhy menej.... je to na momentalnom rozhodnuti sefa ci da teraz jemu a potom inemu alebo da len niekomu... nemyslim si ze by to bolo nespravodlive... na taketo veci sa vcelku dost dozera...
    Ako vznikol? Komu vyhovuje? No pravdepodobne spolocnosti... a musim povedat ze do istej miery aj mne....

    situacie kedy by na nastenke vysel zoznam bolo by tam moje meno a kolegynine meno.... rovnaky plat... preco by som sa snazila makat viac? Robit svoju pracu zodpovedne.. vsak podla teorie rovnosti... ked zvysia jej zvysia mne... ked mne tak jej... straca sa motivacia...
    vedla mna sedi kolegyna... je tu o pol roka dlhsie ako ja.. nechcem vediet aky ma plat... teda inac... chcela by som zo zaujimavosti... keby mala o 10 000 vyssi nesla by som za sefkou ze ked ma ona chcem aj ja... urcite na to dovody su... prosto verim ze ti co su nado mnou su tam z nejakych dovodov a ze ani tu sa neda robit co si kto zachce...

    a este myslim, ze to ci by kolegovia mali vediet alebo nemali vediet aky mam plat zavisi cisto od ich povahy... jeden kolega by to zobral ako vrchol nespravodlivosti a isiel by dupat k sefovi a druhy by to bral ako motivaciu a rozhodnutie sefa ktoremu veri... takze myslim si, ze pre ochranu vzniku tych prvych situacii je dobre plat nezverejnovat..
    publikované: 22.09.2009 08:24:58 | autor: kiti (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. to
    su vsetko dobre dovody,ale treba prihliadat i na to,ze napr. v stat.sprave su vytvorene aj pozicie napr.tzv prenasacov papierov,ci umeleho vedenia,ked treba niekoho niekde upichnut,napln prace nejasna,efektivnost nulova a netreba ludom motat hlavy otazkami,ze za co ti ludia beru plat,ked za nic.prave tak,ako vo firmach,kde sa tuneluje,netreba davat priestor na otazky,ze za co sa cerpaju vysoke odmeny,ked firma ide od 10 k 5...
    publikované: 22.09.2009 08:47:24 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  6. buď rada, že sa to tutle,
    lebo keď budeš stará a erudovaná, tak ťa vylejú, aby namiesto teba nastúpila mladá, s nižším platom a tudíž nižšími nákladmi pre firmu, aby ťa šlak netrafil, že Ondi, čo sa furt ondí a je tupý ako britva, berie dvakrát toľko než ty......:-)))
    publikované: 22.09.2009 08:55:13 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  7. bonnie...
    nie su v statnej sprave nahodou tabulkove platy?
    A ked uz sa chceme vrtat v statnej sprave... osobne si myslim ze to nieje dobry priklad.. tam su tie platy ci ich vidim alebo nie nespravodlive...
    publikované: 22.09.2009 08:56:58 | autor: kiti (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. ...
    ahoj sygon :)
    publikované: 22.09.2009 08:59:04 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  9. kiti,
    jedna vec su platy,ina odmeny...dalsia vec su hausnumera,co pobera "management".tam su platy nespravodlive,dole,aj hore... alebo,ako si to mienila?
    publikované: 22.09.2009 09:02:32 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  10. presne tak :)
    su tam platy nespravodlive... absolutne... takze tam je naozaj jedno ci sa tie platy uverejnia alebo nie... aj tak vsetci vedia o com to tam je... :) takze je zbytocne tuto oblast rozoberat :)
    inac mas sposob vyjadrovania ako jeden mne v celku blizky clovek :)))
    publikované: 22.09.2009 09:07:03 | autor: kiti (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Sygonka...
    no ja nemám problém so zverejnením platu. Každý mesiac mi šéf dá 25 stravných lístkov, 5 kíl múky, 10 kíl zemiakov, kilo cukru, občas šošovicu a hrach. A sem-tam aj kilo mandariniek alebo banánov. Najviac sa teším z každomesačného ďakovného listu... ((-:
    publikované: 22.09.2009 09:14:12 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  12. kiti,
    nestras:-))
    inak,to je stara znama pesnicka,ti dole,co tam aj nieco robia,su za zobrakov,ti vyssie...ech,pche...nas nechaju tesit sa,ako si utesene prilepsuju z nasich dani a ako sa nepredru.a s tym neurobi nikto... nic... nikdy...
    publikované: 22.09.2009 09:26:11 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Ujo T nejak po tom nepátral
    žije si vo svojej nevedomosti a je mu dobre,má na pivo,cígo,byť,za lásku neplatí a vo tom to je ;)
    publikované: 22.09.2009 09:41:28 | autor: Ujo T (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Hani
    Musim sa priznat, ze one zamlzovanie urcene skor "platovo zaujimavejsie ohodnotenim" i mne prichodi ako hlavny dovod ... Zda sa ze za sociku, kym praveze seci vedeli kolko zarabaju , platy bol otvorena vec. To samozrejme znizilo kompeticiu akukolvek. Moderne zamlzenie urcity prvok neurcitej sutazivosti zachovava. Vcera som kecala s mamkou a ona, ze v case sociku, uz aj odmeny robili zlu krv... Hm... mno a verim tomu, ze by to tak mohlo byt . Dokonca, ze nie je mozne urobit verejny system v ktorom kazdy bude spkojny, ale byt akoze spokojny kvoli nevedomosti ?
    publikované: 22.09.2009 11:28:59 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  15. sestko
    hm .. hm ...
    - Je zaujimava otazka, ci zverejnovanie platov by viedlo k ich vyrovnaniu prirodzene. Napriklad: zverejnovanie znamok v skole nevedie k vyrovnaniu prirodzene.
    Je ludska povaha taka, ze je schopna byt spokojna v otvorenom len komunistickom systeme ?
    - Ano, urcite by vedomost platov mohla sposobit prelievanie povinnosti. Za co ale managery , ktory sice sedia kus dlhsie, ale maju x nasobny plat vyssi, + benefity maju taky plat ? Kolko ludi ma za co take brutalne platy ?
    publikované: 22.09.2009 11:39:27 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Kiti - plat & sefovo rozhodnotie
    trosku to rozoberem, lebo ma plno veci k tomu napada.

    "Ale nemyslim si ze by sa platy mali zverejnovat... pre nieco ma jeden viac a druhy menej.... je to na momentalnom rozhodnuti sefa ci da teraz jemu a potom inemu alebo da len niekomu... nemyslim si ze by to bolo nespravodlive... na taketo veci sa vcelku dost dozera..."
    > Sef aby nemusel svoje momentalne rozhodnutie deklarovat, tak sa to ma nevediet ? Nemoze sa stat ze preto ze nemusi nic vysvetlovat, ma viacmenej svojvolu bez spatnej vazby ? Ze moze lahsie kamaratovi pridat ?
    publikované: 22.09.2009 11:43:35 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  17. kiti >
    "ituacie kedy by na nastenke vysel zoznam bolo by tam moje meno a kolegynine meno.... rovnaky plat... preco by som sa snazila makat viac? Robit svoju pracu zodpovedne.. vsak podla teorie rovnosti... ked zvysia jej zvysia mne... ked mne tak jej... straca sa motivacia...
    vedla mna sedi kolegyna... je tu o pol roka dlhsie ako ja.. nechcem vediet aky ma plat... teda inac... chcela by som zo zaujimavosti... keby mala o 10 000 vyssi nesla by som za sefkou ze ked ma ona chcem aj ja... urcite na to dovody su... prosto verim ze ti co su nado mnou su tam z nejakych dovodov a ze ani tu sa neda robit co si kto zachce..."

    > "preco ja nie". "Preco ona ano ?"
    --------------------------------------------------
    Jo, to je ten klinec po hlavicke, ked jej tak aj mne , nie ? A chcel by kazdy :) Otazka znie ako by si clovek rozhodol odpoved na otazku, "preco ja nie". "Preco ona ano ?". Ako by si ju vedel obhajit .
    Skutocne sme ale jak male deti, ktore sa skryvaju za rovnosatu mlcanlivosti aby sa rozdiel nevedel ? Radsej nevediet , ako sa vyrovnat s realitou ?

    Je mozne sa porovnavat ?
    ----------------------------------------
    > I ja som dumala, ze co by som robila , kebyze zistim, ze tu hla ujo, ktory sa mi zda pomalsi zaraba viacej. Neviem, jak by sa dalo daco merat, jak by nas mohli zrovnat ... ani ci by som sla ziadat...

    > Preco makat viac ?
    ----------------------------------------
    "situacie kedy by na nastenke vysel zoznam bolo by tam moje meno a kolegynine meno.... rovnaky plat... preco by som sa snazila makat viac? Robit svoju pracu zodpovedne.. vsak podla teorie rovnosti... ked zvysia jej zvysia mne... ked mne tak jej... straca sa motivacia..."

    V prvom rade, preco by nevyhnutne ked ona, tak aj ty ? :)

    Ja skusim povedat co si myslim. Myslim, ze v skutocnosti , to co vravel sestko, vidim este trochu inak. Ano my si myslime, ze pracujeme a platove zamlzenie je dobrym dovodom, preco sa neouhradzujeme, na to kolko robime , ako robime atd, nemozme sa zrovnavat. Ja si ale myslim, ze ludia VELMI NEPRACUJU. A uz vobec si nemyslim, ze SU MOTIVOVANI.V podstate si myslim, ze pri platovom zamlzeni zvonku to vyzera, ze takto ludia makaju a su spoko, kvoli nevedomosti, avsak hypoteticky, aku asi ma clovek motivaciu, ked ju nema ? :)
    publikované: 22.09.2009 11:59:10 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  18. bonnie
    Ja by som si tie cisla, kludne pozrela :) Aj ked by ma vyvalilo na bok :D
    publikované: 22.09.2009 11:59:54 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  19. bonnie 2
    Zeby len v statnej sprave boli prenasaci papierov :D ?
    publikované: 22.09.2009 12:00:34 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  20. lasky
    zlatko, tebe zamlzili , ze sa uz neplati v naturaliach :) Ci ty to tak rad :D ?
    publikované: 22.09.2009 12:01:36 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  21. Tipul :)
    Ahoj !
    publikované: 22.09.2009 12:02:06 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  22. matahari
    Ehmm... Pekne si udrela. To je odmena asik. Na druhej strane , na mnohych poziciach starnu a krom rokov im nepribuda nic. Napriklad si vezmime poslancov a totych zamestnancov v europskej unii. To je este len miestecku, zamestananec do konca zivota. hehe :D tam sa musi tak fajne dat zasit...
    publikované: 22.09.2009 12:06:39 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  23. No dobre, sygonita. mám vlastný zážitok so zverejnením výšky platu.
    V súkromnej firme, kde bola zamestnaná i manželka konateľa som robila ako ekonómka. za mzdu 20 tisíc brutto som makala za tri pracovné sily.
    ostatní keď sa dozvedeli, že koľko mám, tak ma znenávideli. Ale povaľovali sa na pohodlných sedačkách v sekreta riáte naďalej. Toľko nenávisti, čo som si tam užila som inde nezažila.
    Toto je na SVK bežné. Závisť jak Brno na všetko.
    publikované: 22.09.2009 12:15:05 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Sygon,
    uistujem ta,ze nemusis mat obavy o svoj bok:-)tie informacie nikdy nebudu zverejnene...narod sa da spolahlivo nasrat aj inak:-)

    Sygon 2 - nie,prenasaci papierov v statnej sprave nemaju uplatnenie,ti funguju len v prosperujucich firmach:-)))
    publikované: 22.09.2009 12:24:24 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  25. zdravím Sygon, zaseky platy?
    neviem či len za socíku,..ale aj demíku si závidia aj odmeny,..ale som sa za zverejnenie platov aj odmien, vlastne súhlasím hneď s prvým komentárom, s Hankou :-) a tiež s tým, že aj mne sa zdá, že ľudia veľmi NEPRACUJÚ,...len zarábajú na splácanie hypoték a povinných mesačných odvodov, ale vedela by som si predstaviť aj zaujímavejší spôsob práce, keby práca šlachtila a nie živila, ale ešte sme nedorástli na "základný príjem"
    publikované: 22.09.2009 12:26:45 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  26. vcera kamarat
    v krcme,udrety jak hovado,dokaze zaspat,kde sa posadi od unavy,prehlasil "mam svoje vysnene povolanie...prial by som si byt rentierom"...a aj ked by si len valal gule a nerobil nic,ja by som mu to dopriala...
    publikované: 22.09.2009 12:35:41 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  27. sygon..
    ..nepoznas tu komunisticku poucku, ze chudobu mozno drzat v jej postaveni iba pomocou nevedomosti... a ze kazda osveta vedie k revolucii a odrstaneniu tohto nespravodliveho stavu...? Velky rozdiel v platoch sa da udrziavat iba ich zamlcovanim. Manager protrebuje preto taku velku odmenu, lebo musi presviedcat o niecom o com nie je presvedceny, to plati i o obchodnikoch.

    Vysledky prace sa asi nedaju hodnotit tak spravodlivo ako vysledky studia a teda ani zverejnit bez pocitov nespravodlivosti... dobry priklad je operator vo vyrobe stojaci pri vysokoproduktivnom stroji.. operator pritom za smenu iba zoparkrat stlaci gombik... ako ohodnotit jeho pracu... podla produktivity iste nie
    publikované: 22.09.2009 13:17:30 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. coko :(
    Zavist ... nedalo sa s nou rozumne bojovat ? Hm, da sa vobec ?
    Takze si skor za nezverejnovanie ? Myslis, ze je to tak lepsie ?
    publikované: 22.09.2009 13:19:49 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  29. bonnie
    Mno, kde co nikdy nebolo a mozebyt :) A preto hypotetizovat sa oplati ! ;)
    A rytier ... to je huste zamestnanie. Mna by bavilo robit spolocnicku :D nemyslim poskytovat sex. sluzby, ale furt som si vravela, ze by ma bavilo robit spolocnicku :D
    publikované: 22.09.2009 13:21:35 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  30. dere
    Hm veru , ostane malo ked secko sa odcita , ah :)
    publikované: 22.09.2009 13:25:35 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  31. Ujo T
    Vidis, one tebe som chcela nieco ftipne odpisat, ale nic neprislo :)
    Tak , minimalne za teba, som rad, ze secko jak ma byt ! :)
    publikované: 22.09.2009 13:26:15 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  32. ze rytier:-)
    sygon,citaj poriadne:-)ja som sa s nim zoznamila tak,ze chtiac-nechtiac musel zobrat job rytiera,lebo dama bola v nudzi:-)a ako rytier nemohol nerobit nic ako moze robit rentier:-))
    hypotetizovat sa oplati,paci sa mi,ze nedas tomu pokoj,ale infosky treba hacknut z ineho zdroja:-)
    juuuu,to by aj mna bavilo,dajme si inzerat,budeme striedat sluzby:-))
    publikované: 22.09.2009 13:33:46 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  33. vysnene povolanie II
    Minule som v cakarni pocul jednu pani hovorit, ze praca jej celkom vyhovuje, lebo robi vychovavatelku na internate, ale iba v noci.
    publikované: 22.09.2009 14:20:27 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. sygon: Nie je jednoduché rozhodnúť, či zverejňovať výšku platov,
    záleží od toho v akom štádiu je bordel vo firme... Mám tým na mysli to, že ak si konatelia zle organizujú prácu, nevyjasnia kompetencie a povinnosti, zamestnanci nedostanú jasne spracované náplne práce, pomenovania funkcií, z ktorých má byť patrné na akom riadiacom leveli je daný pracovník, tak potom pokus o publikovanie výšky miezd môže dopadnúť len zle, v neprospech pracovitých... myslím, že som to vystihla. Moja skúsenosť z praxe je takáto: v súkromných firmách veľmi často, na 90 percent, nie sú jasne štrukturované pracovné pavúky, potom sú urážky, závisť, nespokojnosť... Konateľ obvykle nezadáva úlohy pracovníkom v korelácii k ich platom a odbornosti... Mohla by som o tom napísať diplomovku... :P
    publikované: 22.09.2009 15:20:41 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  35. Bonnie:)))
    uz roky snivam o tom, ze budem rentierkou...dopraj to aj mne, prosim:))))
    ( Za odmenu Ti prenecham nasu bankrotujucu zoznamku:))
    publikované: 22.09.2009 17:22:00 | autor: hanka (e-mail, web, autorizovaný)
  36. ok,Hanka,
    doprajem to aj tebe:-)dakujem za ponukany podiel,ale nikam neodchadzaj,ja si privyrobim so sygon ako spolocnicka,ked ta rozbehne tento zamer:-))
    publikované: 22.09.2009 17:25:36 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  37. Bonnie:))
    si uzasnaaa...len... akosi mi nezapaluje, akyze to zamer rozbehne Sygoniatko?
    Mne sa behat nechce, Ty si akcna, to je OK, ja uz by som len tu rentierku, uzivat si rentu, rozvalovat sa v kresle, popijat, pojedat a zaroven si nechat niecim prijemnym rozbijat tukove bunky, aby som bola stale krasne formovana:))))
    publikované: 22.09.2009 17:55:17 | autor: hanka (e-mail, web, autorizovaný)
  38. Hanka,
    sygon 13:21,nastreluje svoj vysneny job...mozno by si si nas mohla najat...pomahali by sme ti robit neplechu a radili,ako mas uzivat rentu:-)btw,mas dobru viziu vyuzitia,ja by som pridala este masaze a ovievanie pavymi pierkami,lebo ventilator..to je take suche na rentierku:-)
    publikované: 22.09.2009 18:44:18 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  39. Bonnie:))
    masaze nie, som stekliva:)))
    Mozno by nebolo zle robit spolocnicku spolocnickam...najma takymto vtipnym, veselym a ukecanym:)))
    publikované: 22.09.2009 18:56:28 | autor: hanka (e-mail, web, autorizovaný)
  40. dohodnute,
    obetujem sa a masaze prevezmem ja,i ked som tiez stekliva:-)
    ake mozno,hanka?na to vezmi jed,ze by to nebolo zleeee:-)
    publikované: 22.09.2009 19:07:13 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  41. preco hned jed?
    hadam si neotravim spolocnicky, ktorym chcem byt spolocnickou:)
    Och, to by bolo skveleee, nepohnut sa od Vas, natahovat usiska, aby mi nic neuslo...a kupit si dalekohlad, aby som lepsie videla:)
    publikované: 22.09.2009 19:13:16 | autor: hanka (e-mail, web, autorizovaný)
  42. no hadam,
    inak si budeme musiet so sygon strihnut ktoru zacnes hostit tym jedom:-)mohla by sa dobrovolne prihlasit,ja tu mam este nejake poslanie:-))...hanka,hovoris ako stara mama(vlk)...a naco mas take velke usiska?...aby som vas lepsie ocula....:-)..apropo,nechcem sa vychvalovat,(ale skor lutovat) domnievam sa,ze som viditelna aj volnym okom,bez dalekohladu.hovorim za seba,neviem,jak je na tom sygon:-))
    publikované: 22.09.2009 19:41:54 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  43. aaale:)
    ved nemusim len po Vas dvoch pozerat, to by aj tak nebolo celkom zdrave:)))
    Ja by som skor tych zaujemcov o spolocnicky vyzerala a Vase komentare k medzinarodnym, pripadne tuzemskym udalostiam ocuvala:)
    Stara mama este nie som, mam rozumnych synov, i ked dufam, ze raz ten cas pride a dozijem sa:))
    publikované: 22.09.2009 19:46:49 | autor: hanka (e-mail, web, autorizovaný)
  44. sestko
    To je dobry job :D znie ako vychutnavany laskou a vsetkou peclivostou :)
    publikované: 23.09.2009 06:53:40 | autor: sygon (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. coko
    Mno jo, mne zatial nezavideli v praci tak som o tu skusenost oprostena :)
    publikované: 23.09.2009 06:54:48 | autor: sygon (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. bonnie
    one, ocuvaj , co presne ma znamenat rentierka , za rytiera sa ospravedlnujem ale moj mozog si zjavne zasubstioval co pozna :D
    co sa tyka spolocnicky, neviem ci by nam nezavideli a museli by sme mlcat o plate a sluzbach :D Sak to neslychana sluzba rpijemna spolocnost ;)
    publikované: 23.09.2009 06:56:09 | autor: sygon (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. hani
    dobra volba ist do toho s nami :)
    publikované: 23.09.2009 06:57:10 | autor: sygon (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. pre uplnost odkaz na dotatocny clanok
    kedze taka tema a teta Marcela Glevicka doplnila moje pole
    http://www.sme.sk/c/5027836/o-platoch-hovoria-castejsie-mladi.html
    publikované: 23.09.2009 06:58:42 | autor: sygon (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. sygon:-)
    rentier=osoba,ktora zije z renty
    zavideli by nam,zavideli by rentierke hanke,to je jasne.a nikto by si pri tom neuvedomil,ake je to tazke vydrzat take fasa povolania a nezblaznit sa z toho:-)))
    publikované: 23.09.2009 09:07:57 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  50. taaaaaaaaaakze
    Hmm, sygon vychadzam cisto zo spolocnosti kde pracujem ja. Verim svojej sefke na tolko, ze viem ze by kamaratovi neprilepsila.. Verim jej na tolko ze viem ze zvysi plat pripadne da bonus vtedy ked si to naozaj niekto zasluzi. Prebera to nasledne s HR manazerom a generalnym riaditelom. Neviem, ale myslim si ze v kazdej firme by to malo byt prinajmensom takto.. Zamestnanci by mali doverovat svojmu sefovi.. tym padom otazka platu by bolo vyriesena. A aj mnoho ineho. Neviem si predstavit pracu pod sefom ktoremu by som neverila atd. Myslim ze by to viedlo k demotivacii, k lahostajnosti atd. Manazer je tu na to aby ta manazoval a to sa da efektivne len za urcitych podmienok. Ked nie su splnene, zacne vsetko skripat a to aj otazka platova.
    „Jo, to je ten klinec po hlavicke, ked jej tak aj mne , nie ? A chcel by kazdy :) Otazka znie ako by si clovek rozhodol odpoved na otazku, "preco ja nie". "Preco ona ano ?". Ako by si ju vedel obhajit
    Skutocne sme ale jak male deti, ktore sa skryvaju za rovnosatu mlcanlivosti aby sa rozdiel nevedel ? Radsej nevediet , ako sa vyrovnat s realitou ?
    Je mozne sa porovnavat ?“
    Nemyslim si ze ludska rasa je natolko inteligentna (myslim teraz zhodnotene grupovo) aby sa vedela objektivne porovnat tak aby z toho vzisiel jednotny vysledok. Kazdy clovek je iny povahou aj inteligenciou. Kazdy ked nieco robi tak si myslim ze sa to snazi robit najlepsie ako moze, aj napriek tomu, ze podla ineho to robi uplne zle. Myslim ze by bolo nemozne aby sa 20 ludi pozrelo na nastenku s platmi a 20 ludi a zhodlo by sa na tom kto robi to co robi najlepsie, kto horsie a kto najhorsie. To je ten problem. Musela by to byt velmi zaujimava skupina ludi, dokladne vyberanych. Predstav si tu variabilitu povah, inteligencie, sebadovery atd. To by bolo 20 roznych vysledkov o platovom rebricku 20 ludi.Vies si predstavit vysledok... katastrofa :). Je teda asi lepsie, ked o tom rozhodnu dve osoby, ktore sa pozeraju na tych 20 ludi trosku objektivnejsie :)
    „Ja skusim povedat co si myslim. Myslim, ze v skutocnosti , to co vravel sestko, vidim este trochu inak. Ano my si myslime, ze pracujeme a platove zamlzenie je dobrym dovodom, preco sa neouhradzujeme, na to kolko robime , ako robime atd, nemozme sa zrovnavat. Ja si ale myslim, ze ludia VELMI NEPRACUJU. A uz vobec si nemyslim, ze SU MOTIVOVANI.V podstate si myslim, ze pri platovom zamlzeni zvonku to vyzera, ze takto ludia makaju a su spoko, kvoli nevedomosti, avsak hypoteticky, aku asi ma clovek motivaciu, ked ju nema ? :)“
    Hmmmm Sygonitta :) motivacia… Zase sa vratim k spolocnosti v ktorej pracujem. Pracujeme na systeme projektov. Mam svoj projekt mam svoje deadliny. Viem kedy mi projekt zacina, viem co mam mat pripravene. Viem ze keby to nestihnem tak je veeeeelky pruser... nielen tu ale aj v Anlicku atd. Viem ze by som nemala pruser len ja ale aj sef atd. O tom ma byt praca vo firme nie? Mas byt zodpovedna za svoje veci atd. Akonhale by som zistila ze niekto z mojich podriadenych nema tendenciu sam si zodpovedat za svoju pracu a nema usilie robit veci tak ako sa robit maju tak bude vymeneny. Je tu dalsich X ludi, ktori tu pracu budu robit s radostou. Akonahle by to ale fungovala na principe ked Janke dame vyssi plat dame aj Zuzke tak mi je jasne ze ludia by sa prestali snazit. A ohradzovat sa ze kolko robim a ci dostavam za to dost a ci mam byt alebo nemam byt spokojna.. Ako to mam zistit? Mala by som mat o 10 000 viac? Alebo menej? Preco? Lebo v Rakusku maju dva krat tolko? No... hold maju... nikto ma tu nedrzi :) Ked si myslim ze mam dostat viac tak mozem ist… :) Akonahle by som tu dostala pocit ze som nedocenena, ze je to tu nespravodlive a podobne tak menim miesto…
    publikované: 23.09.2009 13:02:33 | autor: kiti (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. ups...
    trochu neprehladne :D

    ospravedlnujem sa... O:)))
    publikované: 23.09.2009 13:03:11 | autor: kiti (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. kiti
    vobec nie neprehladne, nahodou sa tesim, ze si dala nazriet do svojho pohladu :)
    publikované: 25.09.2009 14:40:18 | autor: sygon (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014